Google vurderer ikke alene din tekst ud fra, hvad den indeholder, men også hvordan den ser ud, og hvor læsevenlig den er. Det handler både om, hvordan du opbygger din tekst, men også hvilke skrifttyper du bruger, samt om du bruger illustrationer, der gør din tekst mere læsevenlig og forståelig. Dette begreb kaldes for ’readability’.
Herunder får du en række principper, du kan bruge i arbejdet med at gøre din hjemmeside mere bruger- og læsevenlig.
1. Vælg dine skrifttyper med omhu
Vælg en skrifttype, der er let at læse, til brødteksten. Her kan du vælge mellem serif og sans serif, der henholdsvis dækker over fonte med fødder og uden fødder. Førhen var det ikke særligt læsevenligt, hvis du brugte en serif-skrifttype, fordi skærmopløsningen var for lav til at kunne vise detaljer såsom fødder. Sådan er det imidlertid ikke længere, og du kan derfor sagtens vælge en serif til din brødtekst.
Overskrifter skal være større end brødteksten, og sætningerne i en overskrift er typisk ikke særligt lange. Derfor kan du være en smule mere kreativ med valg af skrifttype til dine overskrifter end i brødteksten. Sørg dog stadig for, at den er let at læse.
2. Tekststørrelsen er vigtig
I disse responsive tider, hvor der anvendes forskellige enheder og skærmstørrelser, når der browses på nettet, er tekststørrelse mere relevant end nogensinde før. Den skal se godt ud på alle enheder og alle skærmstørrelser. Derfor kan det være en god idé at bruge en skalérbar måleenhed, der automatisk tilpasser sig skærmstørrelsen, når du skal definere, hvor stor skriftstørrelsen skal være i din CSS-fil.
3. Farve på tekst og baggrund – brug kontraster
Det er en god idé at vælge kontrastfulde farver eller nuancer til baggrund og skrift. På den måde springer teksten i øjnene. Undlad for alt i verden farvekombinationer, der læner sig op ad hinanden, eller ’dårlige’ farvekombinationer som blå på rød, hvid på gul og så videre – medmindre det er et bevidst, stilistisk valg, der har et specifikt formål.

Gør din tekst mere læsevenlig med korte afsnit.
4. Gør dine afsnit korte
Vi har travlt, når vi færdes på nettet. Derfor er det vigtigt, at din tekst deles op i mindre afsnit. Det gør den let at skimme igennem, så modtageren har mulighed for at vurdere, hvor relevant den er, i forhold til den information der søges.
Samtidig surfer flere og flere via håndholdte enheder. Er afsnittene for lange, er det svært at danne sig et overblik over på en mobiltelefon eller tablet.
Undersøgelser viser, at det tager op til 25% længere at læse en tekst på en skærm i forhold til print. De fleste læser desuden ikke en hjemmeside ord for ord, men scanner den igennem for at se, om den giver svar på det, de søger. Korte afsnit gør det muligt for læseren hurtigt at danne sig et overblik over afsnittene. Er der ingen interessante keywords i, kan man fortsætte til næste afsnit.
5. Linjeafstand
Afstanden mellem linjerne er vigtig. En tekst skal ikke være sammenpresset, og du skal ikke være bange for at bruge white space i din tekst. En god tommelfingerregel er, at linjeafstanden skal se ud, som når du indstiller den til ’1.5’ i et Word-dokument.
6. Indledning og konklusion
Præsentér din vigtigste pointe så tidligt i din tekst som muligt. Det giver brugeren en klar indikation af, hvad teksten omhandler. På den måde kan brugeren selv tage stilling til, hvorvidt han eller hun vil læse videre.
Alt indhold herunder skal være uddybende. Opsummér det hele med en konklusion til sidst, så brugeren har mulighed for blot at læse introduktion og indledning, hvis han eller hun vil vide, hvad din tekst omhandler, og hvad den primære pointe er.
7. Gør din tekst så kort og præcis som muligt
Lad være med at bruge mere plads end højst nødvendigt på at forklare det, du vil. Her er der lidt en gråzone i forhold til søgemaskinerne, der blandt andet vurderer en side på baggrund af indholdet, og der skal en vis mængde til, førend det tillægges værdi – her er kunsten at balancere mellem det korte kontante og det mere uddybende. En god tommelfingerregel er at have den potentielle læser i baghovedet, når teksten udarbejdes. Er der information, der kan undlades, uden at det slører tekstens budskab, så gør det.
8. Markér relevante keywords
Din tekst skal have en struktur, der gør den let at læse og forstå – også hvis den skimmes. Derfor er det en god idé at highlighte de vigtigste keywords, så læseren hurtigt får en idé om, hvad teksten omhandler, så snart han eller hun ser den.
Det hjælper samtidig søgemaskinerne med at analysere, hvad din tekst omhandler. Pas dog på – balancen mellem en overoptimeret tekst og en læsevenlig tekst er hårfin, og forsøger du at manipulere med Googles algoritme, kan det give bagslag. Highlight kun dine søgeord, når det falder naturligt og hjælper læseren.

Brug billeder til at tematisere og bryde din tekst op.
9. Brug billeder for at tematisere og bryde din tekst op
Billeder skaber forståelse. Det er ikke alene for brugerens skyld, du bør bruge billeder – søgemaskiner vægter ligeledes billeder højt. Især hvis de er unikke. Du bør dog aldrig bruge billeder bare for at gøre det. Gør det for at tematisere, forklare eller fastslå en pointe.
Du kan læse mere omkring, hvordan du optimerer dine billeder til søgemaskinerne her.
Konklusion
Den måde, du opbygger og strukturerer din tekst, er vigtig både i forhold til søgemaskine og læser. Brug ovenstående principper som pejlemærke, når du udarbejder indholdet til din hjemmeside – så har du bedre forudsætninger for at fastholde dine læsere og blive fundet i Google.
Har du brug for hjælp til at udarbejde indhold, der bliver fundet i Google? Så tag fat i Bondtofte & Co på (+45) 70 50 07 25 eller [email protected].