Udover links kommer den redaktionelle del – et kæmpe område, der skaber relevans, danner en tematisk og semantisk ramme. Det er nemlig sådan, at søgemaskiner som Google og Microsofts Bing vurderer tekster på websites ud fra en række nogenlunde veldefinerede parametre, som indgår i den samlede algoritmiske vurdering af et website. Disse parametre er vigtige at have i baghovedet, når man forfatter tekster til internettet.
Ligesom søgemaskinerne vurderer et websites kvalitet ud fra dets hastighed og i nogle tilfælde også strukturen i den kode, det er stykket sammen af, indgår webteksternes kvalitet også som en parameter i det samlede vurderingsgrundlag. Derfor er det vigtigt at alle webtekster på et givent website er korrekturlæst og kørt igennem en stavekontrol, så antallet af slå-, grammatik-, og stavefejl minimeres så meget som muligt. Der er megen tvivl om hvorvidt dette parameter vil veje tungt nok i algoritmen til at gøre en egentlig forskel, men et fejlfrit sprog smitter også af på de fysiske besøgendes vurdering af websitet, og det er derfor rentabelt at sætte ind her.
Tekstens relevans
I dag er det blevet en anelse mere kompliceret og tidskrævende at optimere sine webtekster, da søgemaskinerne i højere grad benytter sig af avancerede, semantiske algoritmer, der minder meget om de vurderingsparametre, vi selv bruger til at vurdere tekster. Det bunder i at søgemaskinerne nu aktivt går ind for og krediterer webtekster, som ikke blot gentager det centrale keyword, men bevæger sig omkring det og skriver ’i et univers’.
Dette univers skabes og vurderes på baggrund af Latent Semantisk Analyse, som betyder, at en given tekst eller et givent ord analyseres for dets betydning, og dets sammenhænge med andre beslægtede og relaterede ord. Indenfor webtekstoptimering er semantisk analyse søgemaskinernes mest prominente vurderingsteknik, og den er på et overordnet plan delt op i to konkrete teknikker:
LSA (Latent Semantisk Analyse)
Den del af den semantiske analyse som vurderer indholdet på et website kaldes LSA. Præcis som beskrevet går det ud på at søgemaskinerne forsøger at efterligne den menneskelige logik, ved at matche forskellige keywords med deres relaterede og beslægtede termer i gigantiske databaser. Resultatet er en ’karakter’ – en grad af relevans til forskellige centrale keywords – som indgår i den samlede vurdering af websitet i søgemaskinerne. Man optimerer sine webtekster til LSA ved at sørge for at skrive varieret og bruge masser af beslægtede termer og fag ord, hvor det er muligt.
LSI (Latent Semantisk Indeksering)
Denne teknik har egentlig ikke nogen særlig relevans til indholdet på websites, men handler i højere grad om at udføre den samme analyse af sammenhænge på website-niveau. Et eksempel kunne være at to cirka lige stærke websites linkede til en produktside på en webshop, der sælger elevationssenge. Det ene link kommer fra et website med information om plæneklippere og det andet kommer fra et website med information om elevationssenge. LSI medvirker til at linket fra det sidstnævnte website vurderes som værende stærkest – det er simpelthen mest relevant.
Søgeordet
Det hele er altså bundet op på det/de søgeord, der fremgår af en evt. søgeordsanalyse. For at få den pågældende side til at rangere godt i Google er det vigtigt at bruge det præcise søgeord (enkeltstående ord eller sætning) Derudover er det vigtigt, at forklarer med ord, hvad det præcis er, siden omhandler. Både for brugernes og søgemaskinernes skyld.
Dernæst skal søgeordet indarbejde i ALLE elementer på websitet, herunder:
- Sidens TITLE
- META-description
- Overskrift
- Under-overskrift (hvis der er en sådan)
- Brødtekst
- Billede ALT-tekst
De er alle vigtige hver især, men der er især et element, der overgår dem alle, når det kommer til indholdsoptimering. Nemlig TITLE.
TITLE er den klikbare tekst, der fremgår i søgeresultatet. Denne tekst har en fordel, da den – i modsætning til f.eks. META-description – udgør en direkte rankingfaktor, hvorfor det er ekstremt vigtigt at bruge siden vigtigste søgeord heri, og gerne så tidligt som muligt.
Et eksempel:
Lad os antage at du har en webshop, der sælger brugt børnetøj. Her vil det ubetinget vigtigste søgeord være ”brugt børnetøj”, hvorfor der skal arbejdes aktivt med dette på den målrettede landingsside.
Vi ser ofte at TITLE er udarbejdet for generelt, og at der er problemer med ordlyden, samt de tekniske retningslinjer for f.eks. bredden eller antal anslag. Et klassisk et eksempel for webshoppen med brugt børnetøj kunne være sådan:
Ovenstående er der flere problemer med. For det første at den er for generel, for det andet at den ikke taler nok til brugerne gennem f.eks. personlige stedord og for det tredje at sidens vigtigste søgeord ikke bruges i TITLE. En bedre TITLE kunne derfor være:
I eksemplet herover bruges siden vigtigste søgeord altså som det allerførste og nævnes endda to gange. Der gøres endvidere brug af det personlige stedord ”vi”, som er med til at sætte personer bag produktet og derved skabe en bedre – mere personlige forbindelse mellem webshop og bruger.
Vi bruger det aktivt for vores kunder
Vi har set talrige eksempler på dårligt optimerede TITLEs, og mindst lige så mange eksempler på TITLEs, der slet ikke er defineret. Derfor har vi en fast procedure om at tage dette som et sparringsforløb med kunde, hvor vi sætter fokus på, hvordan disse skal optimeres. Der er to årsager til, at vi gør dette. Den første er, at kunden bliver langt bedre rustet til at behandle den redaktionelle del af SEO. Den anden grund er, at kunden selv vil kunne håndtere denne opgave, og dermed ikke skal betale for at vi, som bureau, håndterer opgaven. Derudover er det altid kunden der kender forretningen bedst og derfor har et bedre grundlag for at kunne skrive om denne. Det er med andre ord en win-win.
Senest lavede vi denne øvelse med en møbelforretning, hvor vi aktivt gik ind og arbejdede med ordlyd og søgeord på de enkelte siders TITLEs. Dette resulterede i, at kunden oplevede følgende fremgang, hvor første tal er deres nuværende placering og det andet tal er fremgangen i deres placering efter vi optimerede TITLE.
TITLEs kan, som alt andet heller ikke stå alene. Det er derfor vigtigt at dette betragtes som ét område ud af mange, når det kommer til den overordnede SEO-strategi. Hertil kommer den resterende del af den redaktionelle optimering plus som regel et omfattende stykke Linkbuilding-arbejde.
Køb en SEO skriveguide i vores shop til kun 199 kr. – Guiden kommer omkring alle aspekter indenfor Redaktionel SEO og er på 36 sider.