Hver dag uploader mere end 400 millioner brugere af Instagram mere end 80 millioner billeder og der deles mere end 3,5 milliarder likes ud. Antallet af billeder i vores feed er stigende i takt med at flere bliver aktive på mediet, og vi generelt følger flere og flere venner, bekendte, celebrities og firmaer. Indtil nu har det været et ganske enkelt kronologisk indholdsfeed, hvor billederne i feedet har kunne ses i takt med at de er blevet lagt op – alt ændrer sig nu.
Det kan godt lyde en anelse voldsomt, men ikke desto mindre er det sandt. For som et hvert socialt medie anno 2016, så kommer Instagram nu med en algoritme for hvilket indhold der skal vises. Facebook lancerede dette i 2011, Twitter er i gang, og nu hopper Instagram (der jo er en del af Facebook) også med på vognen med at vise ”relevant indhold” for sine brugere først.

Instagram bestemmer nu hvilke billeder du skal se
Det har lydt på vandrørene i lang tid efterhånden, og Instagram har da heller ikke lagt skjul på, at det var i støbeskeen, men for et par dage siden annoncerede de så endegyldigt og helt officielt, at nu kommer algoritmen. Vi har tidligere, som udgangspunkt ikke set 70% af billederne i vores feed og dermed kan der være masser af for os spændende indhold, som vi slet ikke ser. Instagram lægger samtidig vægt på, at der ikke forsvinder noget, rækkefølgen bliver bare anderledes.
Vi ser altså som udgangspunkt kun 30% af indholdet i vores feed, og denne del vil der ikke blive lavet om på, da Instagram ikke kan vise mere indhold end de gør, er formålet ifølge medstifteren Kevin Systrom følgende: ”What this is about is making sure that the 30 percent you see is the best 30 percent possible.”*
Allerede inden for de næste par måneder vil algoritmen blive rullet ud, og Instagram vil blive noget nyt – hvor mange følgere nu ikke længere nødvendigvis, er det samme som et kæmpe reach. På mange måder er vi nu tilbage til Facebook kampen, der har raset de sidste par år, om at nå ud til sine følgere.
Hvordan bestemmer Instagram hvad der er relevant?
Det store spørgsmål i forbindelse med denne offentliggørelse er naturligvis, hvordan Instagram har tænkt sig at beslutte for os, hvad det egentlig er, der er relevant for os og dermed hvad vi skal se. De kommer nok ikke til at offentliggøre deres algoritme, omvendt er der nok heller ikke den helt store tvivl om, hvad den bliver baseret på – gode gamle likes, views, comments og tags.
Det giver god mening, at personer du har interageret med på den ene eller anden måde, vil blive vist først. Hvordan det bliver vægtet i forhold til, om det er er kendisser, gode venner eller brands er så en lidt mere prekær sag. Men har du eksempelvis liket alle opslag fra dine bedste fire venner i år, men ikke klikket en eneste gang på fjerne familiemedlemmers billeder af hunde, så er det helt naturligt og logisk, at det er dine venners billeder, du bliver eksponeret for.
Hvad betyder algoritmen for brands
Der er ikke den store tvivl om, at nyheden om et relevansfeed er en meget klar indikation fra Instagram (og Facebook) om at det ikke er gratis at bringe sine budskaber ud, præcis som det var tilfældet med Facebook. Nu har vi så småt vænnet os til at se sponsorerede historier og opslag på Instagram fra diverse annoncerer, og nu kommer denne nyhed så. En ting man som bruger, kan frygte, er at man kan købe sig til at være relevant, så det altid bliver brands der får vist deres billeder først, selvom de måske ikke er de mest relevante. Brands eller firmaer der vil frem på mediet, skal efter alt at dømme til at betale for det nu, medmindre de laver virkelig virkelig godt indhold.
Det der nemlig forhåbentlig også kommer til at ske, er at godt indhold kommer til at vinde, ligesom det på sin vis altid har været. Hvis du leverer godt indhold i form at flotte/gode billeder eller video, er der større sandsynlighed for at dine følgere vil interagere med dem, og dermed bliver du mere relevant.
Like/comment bliver målestokken
Billeder og video der får mange likes og kommentarer, videoer der bliver set til ende, kommentarspor der bliver foldet ud, tekst der bliver læst kommer helt sikkert til at have en stor betydning, og derfor vil der sandsynligvis også komme til at ske en ændring i måden at mange brands kommunikerer i jagt på likes og comments, da disse tidligere ikke havde helt den samme vitale betydning på Instagram.
Det der gør nyheden mere spiselig er, at Instagram ifølge dem selv, har tænkt sig at lytte til brugerne under hele processen, for at sikre at resultatet bliver det bedst mulige. For hvem vil ikke helst se det bedste indhold? Som bruger kan man håbe på, at det rigtigt, og at det ikke blot er en måde at hive annoncekroner ud af annoncørerne.