Search Console er Googles værktøj til webmasteren
Search Console er et rigtig godt værktøj og med anvisninger fra Google selv. I værktøjet kan man blandt andet gå ind under HTML forbedringer, som findes i menupunktet ”Udseende i søgning”. Her kan man få lister over sider, som Google mener, at man bør kigge nærmere på for at forbedre dit website i forhold deres søgeresultater.
I oversigten finder man blandt andet identiske sidetitler og identiske meta-beskrivelser (duplikerede), samt lister over sidetitler og meta-beskrivelser, der er for korte eller for lange.
Det er alt sammen vigtige elementer i jagten på bedre placeringer, og det er elementer, der bruges til at skaffe flere besøgende igennem de placeringer, man har opnået. Din sidetitel og meta-beskrivelse er nemlig at sidestille med din annoncetitel og annoncetekst i de organiske søgeresultater.
Trækker man listen over identiske sidetitler, vil dette som ofte enten afsløre duplikater (Problemer med duplikeret indhold) eller sider, hvor man har glemt at definere en sidetitel, og hvor en standard sidetitel i stedet er blevet benyttet.
Duplikering er kun et problem på indekserbare sider
Der sker intet ved, at man kører med duplikerede sidetitler og meta-beskrivelser, på sider som man ikke ønsker indekseret og lagt i Googles indeks. På de sider, som du ønsker Google indekserer, er det dog umådeligt vigtigt, at der kun findes unikke varianter.
Er en URL påsat canonical, noindex eller andre elementer, der hindrer eller frabeder indeksering, har det ingen betydning at rette disse elementer ind.
Du bør altid have unikke titler og beskrivelser på indekserbart indhold
Har man store problemer med identiske sidetitler og meta-beskrivelser, kan Google vælge slet ikke at se nærmere på siderne. Googlebot scanner nemlig head først, og ser de den samme sidetitel og/eller meta-beskrivelse mange gange i træk, kan det betyde, at de går ud fra, at der er tale om identiske sider, også selvom at brødteksten er differentieret. Der skal dog en hel del til, før end dette scenarie bliver aktuelt, men det kan ske og bør for alt i verden undgås.
Search Console viser fejl på sider der ikke indekseres
Første gang en URL bliver registreret af Google, følger Googlebot ikke canonical-tags. Det sker først efter næste crawl af siden. Det betyder også, at indtil Googlebot har været tilbage og besøge siden (der kan gå noget tid), vil siden blive listet i rapporten inde i Search Console, som værende ikke unik. Lige indtil det tidspunkt, hvor Googlebot igen besøger siden.
Det betyder, at man ikke helt kan stole på de data Search Console giver indledningsvist, og man bør derfor lige tjekke, at der ikke blot er tale om parameter-sider eller andet, som slet ikke kræver yderligere optimering fra din side af.