En webadresse består af 3-4 elementer
Dit domæne står af tre til fire forskellige elementer hvor alle de forskellige elementer er unikke for sig. En hvilken som helst URL består af en protokol, et subdomæne (hvis dette benyttes), et domænenavn, og et ccTLD (Country Code Top Level Domain) eller et TLD (Top Level Domain).
Eksempel: https://www.henrik-bondtofte.wpengine.com/
https:// (protokollen) www (subdomæne) .henrik-bondtofte (domænenavn) .dk (ccTLD)
De fire elementer, kan kombineres eller veksles på kryds og tværs. Ovenstående webadresse kan nåes på følgende versioner:
- http://henrik-bondtofte.wpengine.com/
- https://henrik-bondtofte.wpengine.com/
- http://www.henrik-bondtofte.wpengine.com/
- https://www.henrik-bondtofte.wpengine.com/
Hvis dit domæne kan tilgås på mere end en adresse, uden at der forekommer et redirect, der sender dig videre til den primære slutdestination, er der stor risiko for at Google og andre søgemaskiner, vælger at indeksere de forskellige versioner af domænet.
Svarer dit domæne på alle fire mulige versioner, kan du i princippet skabe fire versioner af hvert eneste side på dit website. Dette kan især forekomme, hvis der eksternt linkes til de forskellige versioner, da Googlebot så vil følge den viste sti.
Består dit website af 400 URLs, kan du dermed potentielt set ende med 1600 indekserede hjemmesideadresser, på trods af at kun de 400 af dem er originale og dermed har sin berettigelse i søgeresultaterne.
Dette fænomen kaldes duplikeret indhold og er noget som i den grad negativt påvirker placeringerne i søgeresultaterne.
De tre versioner skal pege direkte på den endelige destination
En fejl man meget ofte støder ind i, redirects til en anden domæneversion, der igen redirecter videre til en anden domæneversion. Dette kaldes et redirect-loop og der er flere årsager til, at et redirect-loop ikke er optimalt.
For det første skabes der længere ventetid for en bruger og en bot, før den endelige destination nås, da flere URLs skal svare på en given forespørgsel.
For det andet spildes intern linkværdi. Linkværdi der ellers er med til at styrke dit website og forøge dine placeringer.
Eksempler
Forkert opsætning (3 omdirigeringer)
http://petersjul.dk 301 ➟ http://www.petersjul.dk/ 301 ➟
http://www.petersjul.dk ➟ https://www.petersjul.dk/ (200 OK)
Færre redirects opnås her, ved eksempelvis at prøve at tilgå http/www versionen, som kun redirectes en enkelt gang. Indtastes https/www versionen når man den endelige URL ved første forsøg og rammer dermed ikke ind i nogen redirect.
Korrekt opsætning
http://petersjul.dk 301 ➟ https://www.petersjul.dk/ (200 OK)
http://www.petersjul.dk 301 ➟ https://www.petersjul.dk/ (200 OK)
https://www.petersjul.dk 301 ➟ https://www.petersjul.dk/ (200 OK)
https://petersjul.dk 301 ➟ https://www.petersjul.dk/ (200 OK)
Redirect-loops opstår ofte ved migrering til https
Rigtig mange har udfordringer med deres domæneopsætning og kører med et eller flere redirect-loops. I nogle tilfælde består enkelte redirects endda af 302-redirects (midlertidig), Google har godt nok meldt ud, at disse kan blive behandlet som et 301-redirect (permanent), men der gives ingen garanti, derfor er en sådan opsætning aldrig hensigtsmæssig.
I langt de fleste tilfælde opstår disse løkker, fordi man på et tidligere tidspunkt, har valgt sig en primær version af sit domæne. Her kan det udelukkende have drejet sig om hvorvidt domænet skal svare med eller uden www.
Har man oprindeligt valgt følgende opsætning: http://petersjul.dk/ 301 ➟ http://www.petersjul.dk/ er det nærliggende blot at 301 viderestille http://www.petersjul.dk/ til https://www.petersjul.dk og det er så her problemet opstår, man glemmer at tilrette http til www-versionen og derfor opstår nu et redirect-loop.
For at få den optimale opsætning, er det derfor nødvendigt at tjekke, hvordan hver enkelt version af ens domæne svarer. Det kræver samtidig, at man bruger et værktøj, der ikke blot oplyser slutdestination, men også eventuelle mellemliggende destinationer.
Vi har udarbejdet et sådan værktøj, det kan du finde her og dermed tjekke din egen opsætning.